loading...

Keményen visszavágtak Varsóból, Macron lengyel és magyar ellenes kijelentéseire:

loading...

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a francia centrista elnökjelölt, Emmanuel Macron azon nyilatkozatát, amelyben többek között szankciókkal fenyegette meg Lengyelországot.

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, Macron azt nyilatkozta, hogy amennyiben megválasztják őt, akkor szankciók bevezetését szorgalmazná Lengyelországgal szemben, mivel az „nem tartja tiszteletben az Európai Unió értékeit és jogait.”

2018-ban Lengyelországba költözne ugyanis az észak-franciaországi Amiens-ből a Whirlpool amerikai elektronikai cég, hiszen ott olcsóbb munkaerőt tudna használni. A szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere ezért többek között szankciókkal sújtaná a lengyeleket.

Waszczykowski szerint azonban Macron kijelentése teljesen ellentmond a közös európai piac gondolatának. Vele egyetértésben ugyanezt nyilatkozta a külügyminiszter helyettese, Konrad Szymanski is, hozzátéve ugyanakkor, hogy az amúgy EU-párti Macron Lengyelországról szóló kijelentése eléggé ellentmondásossá teszi karakterét.

“Azt szeretném, hogy szankciókat vonjon maga után az, ha valaki nem tartja tiszteletben az Európai Unió értékeit és jogait. A szerződések ezt előírják. Nem lehetséges egy olyan Európa, amely betartatja a tizedesjegyeket is (a költségvetési célszámokban), amikor pedig egy tagállam úgy viselkedik, mint Lengyelország vagy Magyarország az egyetemek, a menekültek, vagy az alapértékek kérdésében, úgy dönt, hogy semmi nem tesz” – mondta a centrista elnökjelölt.

Forrás: 888.hu

loading...
loading...

Kövess minket a Facebookon

Facebook Like Popup by DART-Creations.com